sunnuntai 19. heinäkuuta 2020

Jäämerellä käsityömatkalla, OSA 1

Lähdimme pari viikkoa sitten Herra Sammakon kanssa kohti pohjoista ajatuksena käydä katsomassa miltä Jäämeri näyttää. Kalenterissa oli kaksi viikkoa tyhjää tilaa eikä mitään sen kummempaa suunnitelmaa. Matkalla tuli poikettua useammassa lankakaupassa sekä muutenkin tutustuttua alueen käsityöperinteisiin.

VADSO
Ensimmäinen kiinnostava kohde oli Vadso (suom. Vesisaari). Paikka sijaitsee koillisessa osassa Norjaa. Ihana pieni kaupunki, josta löytyi myös aivan mielettömän ihana lankakauppa, Kramstua.
Kauppa oli ihanassa puutalossa, jonka piha oli jo hyvin kutsuva. Paikka sijaitsee muutaman sadan metrin päässä keskustasta, joten ilman google mapsia sinne ei olisi löytänyt. Kauppa on kuulemma kylläkin muuttamassa syksyllä keskustaan.Kaupassa vallitsi pieni hallittu kaaos, sillä lankaa ja tavaraa oli paljon. Kaikkea toinen toistaan ihanampaa oli tarjolla. Valikoimissa oli peruslankoja (esim. Sandnes, Viking, Raggi) sekä myös erikoisempia herkkuja, kuten norjalaista 100% villaa. Puikkoja, tarvikkeita ja kaikenmoisia nippeleitä oli hyvät valikoimat.

Kaupan omistaja oli aivan ihastuttava käsityöhullu nainen, joka jutteli mukavia asioinnin ajan. Tuntui, kuin olisi ollut kotona. Kaupassa oli tarjolla myös kahvia shoppaajalle tai sen pitkästynelle seuralaiselle. Tässä paikassa saa kulumaan helposti pitkänkin ajan, jos vaan pörssi kestää. Tänne kannattaa ehdottomasti ajaa vaikka vähän pidemmästäkin matkasta.


Olinko näin kauan kaupassa, että kengätkin ehti sammaloitua?
Saaliiksi tarttui 100% norjalaista villaa, upean värinen Kauni jotain huiviprojektia ajatellen sekä ihanan tuntuista lankaa johonkin sukkaprojektiin.


Vadso ilta-auringossa

Tundralle johtava tie

Poroja ja lampaita oli tällä seudulla paljon. Niiden kanssa kannattaa olla varuillaan liikenteessä.

Maalatut fillarit kukkaistutusten kera oli suosittu koriste tällä seudulla. Niitä näki monessa kirkkaassa värissä.


***

TROMSSA
Toinen vierailukohde jäämeren rannalla oli Tromssa. Tromssassa sijaitsee ilmeisesti useampikin lankoja myyvä kauppa, mutta itse poikkesin pääkadulla sijaitsevassa Snarby Strikkestudiossa. Kauppa myy villapaitoja sekä lankoja. Tämä kauppa ei sinänsä ole mikään suuri elämys, se myy aika tavallista lankavalikoimaa mm. Sandnesin ja Dropsin lankoja. Mutta, jos lankapula yllättää kesken matkan, niin tässä kaupassa on helppo poiketa.
Ostin muutaman kerän Rauma-nimistä villalankaa sekä yhden ihanan värikkään Viking Aurora-kerän. Lisääksi haaviin tarttui kokeeksi muutamat KnitPron metalliset Cubicsit, koska ne oli niin hyvässä tarjouksessa (-50%).


***

NARVIK
Narvikissa en käynyt lankakaupassa, vaan sotamuseossa silmiini osui yksi hyvin liikuttava esine. Museossa oli näytillä norjalaiset perinne-sormikkaat. Niiden tarina kuuluu näin:
Huhtikuussa 1940 brittiläisiä sotilaita huuhtoutui rantaan uponneesta sotalaivasta. Paikalliset riensivät apuun ja koittivat saada sotilaita pelastettua. Eräs sotilas sai käteensä lämmikkeeksi neulotut käsineet. Hän piti niitä koko sodan ajan. Ne oli hänellä kädessä vielä silloinkin, kun Winston Churchill onnitteli sodasta palaavia sotilaita.

Voin uskoa, että nämä ovat olleet kallisarvoinen aarre omistajalleen. Muistutus paikallisten hyväsydämisyydestä.Narvikin sotamuseo käsittelee Norjan ja erityisesti Narvikin osuutta Toisessa maailmansodassa.


***
Lisää lankakauppoja ja käsityötarinoita luvassa seuraavassa osassa.

4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen postaus ja hyvät kuvat.

  VastaaPoista
 2. Tromssassa Husfliden on varmaan kiinnostavampi lankakauppa. Muissakin paikoissa kannattaa tsekata Husfliden-liikkeet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedosta! Pitääkin laittaa korvan taakse, kun seuraavan kerran menee Norjaan. :)

   Poista
 3. Tromssassa, kuten monissa muissakin kaupungeissa, kannattaa käydä Husfliden-liikkeissä.

  VastaaPoista