perjantai 20. tammikuuta 2017

Langat puntarissa

Minua on monesti nimitetty lankahamsteriksi. On toki totta, että omistan lankaa lähes pienen lankakaupan verran (kurkkaa tästä), mutta omasta mielestäni en ole viimeaikoina kovinkaan massiivisesti hamstrannut sitä lisää. Niinpä päätin, että näin alkuvuoden kunniaksi alan tarkkailemaan painoa, siis lankojen painoa.

Lankaa on sen verran reilusti, että en lähde punnitsemaan sen kokonaismäärää lähtötilanteessa, vaan tarkkailen vuoden verran paljonko lankaa kuluu neulomiseen ja virkkaamiseen, paljonko annan tai myyn pois ja paljonko tulee hankittua tai saatua lisää. Kirjanpito on tietenkin excelissä.

Yritän muistaa kirjata langan kulutuksen aina valmiiden töiden yhteyteen. Näin voi opetella arvioimaan langan menekkiä erilaisiin töihin. Toivottavasti tästä on apua myös sinulle.

Lankojen ja neuleiden punnitsemiseen ei tarvita mitään kallista huippuvempelettä. Oma vaakani on tilattu netistä, hinta muistaakseni alle kympin. Tarkoitukseen sopii aivan yhtä hyvin myös vaikkapa keittiöstä löytyvä riittävän tarkka digitaalivaaka.
Pienestä koostaan huolimatta tämä on ollut mainio laite. Vaa'alle voi asettaa kulhon, nollata lukemat ja alkaa punnita. Tämä laite on pelastanut minut myös monelta neulepainajaiselta.

Vaaka on oivallinen väline, kun ensimmäisen sukan jälkeen tulee epäilys riittääkö lanka toiseen sukkaan. Silloin voi vaan punnita valmiin sukan ja jäljellä olevan langan ja verrata tuloksia. Viimeksi vaaka pelasti minut, kun olin neulomassa perussukkia raitalangasta (klik). Lanka ei olisi riittänyt, joten paikkasin tilanteen neulomalla sukan varteen pätkän toisella melkein samanlaisella langalla.

Nyt siis vaan pitää saada paljon valmista, jotta pääsee punnitsemaan tuotoksia.

Neulomisiin!


2 kommenttia:

  1. Hyvä idea. Itse pidin viime vuonna lankalaihista ja kulutin (siis yritin kuluttaa) lankavarastoani pienemmäksi ja olla ostamatta uusia lankoja. Aivan täydellisesti se ei onnistunut, mutta sain kun sainkin varaston lähes minimiin. Nyt on mukavaa, kun saa jo hyvillä mielin ostaa uusiakin lankoja. Ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  2. Tuo onkin hyvä, että pystyt itse hoitaa kirjanpidon. Minulla ei tästä ole kokemusta, mutta silti oman yrityksen perustaminen olisi haaveissa. Voi olla, että täytyy etsiä ulkopuolinen siihen hommaan. Kiitos kirjoituksesta ja blogista, mielenkiintoista lukea. https://www.taloushallintoa.fi/tilitoimistopalvelut

    VastaaPoista