sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Rosvopaistia ja syksyisiä tunnelmia

Viikonloppuna oli tarjolla harvinaista herkkua: kokonainen viikonloppu vapaalla ilman kiirettä minnekään. Näitä ei kovin usein ole tarjolla. Matkasimme siis Herra Sammakon kanssa viettämään sitä hyvässä seurassa ja mainioiden herkkujen äärelle. Suunnitelmissa oli pastella lettuja ja laittaa rosvopaistia.

Lettujen sijasta vietimmekin lauantaina yllätykseksemme maalämpökattilan tupareita:
Tarjolla oli makoisaa karpalo-suklaakakkua ja tunnelmaan sopivia laakerinkuulaleivoksia (omatekoista suklaata). Hienosti oli pannuhuone uudistettu uuteen uskoon. Uusi valkoinen seinien väri muutti koko paikan luonnetta paljon raikkaammaksi. Hienosti oli myös kattila kotiutunut omaan nurkkaansa. Kyllähän täällä kelpasi kahvit nauttia. Siellä me sulassa sovussa kahviteltiin kuuden aikuisen ja yhden koiran voimin pannuhuoneen lämmössä.

Seuraavana oli vuorossa rosvopaistin teko. Se se vasta on kärsivällisen ihmisen hommaa. Rosvopaistimontussa oli tulet olleet jo useamman tunnin ennen paistin laittamista.
Ohjeet rosvopaistin tekoon:
1.) Pidä montussa tulta useammaan tunnin ajan hyvän hiilloksen saamiseksi.
2.) Käytä hyvää, rasvaista lihaa. (Meillä oli noin 3 kg pala possun niskaa, eli kasleria.)
3.) Töki lihaan reikiä ja täytä reiät karkealla merisuolalla. (Suolaaminen mieluiten jo edellisenä päivänä.) Lisää halutessasi muita mausteita ja/tai sipulia.
4.) Kääri liha kasteltuun voipaperiin. Kääri päälle jokunen kerros kasteltua sanomalehteä. Paketoi koko komeus vahvaan folioon kääntäen foliota useampi kierros lihan päälle ja sulkien saumat tiukasti.
5.) Lapioi montusta hiilet pois. Aseta liha monttuun ja laita hiilet lihan päälle. Anna hautua vähintään tunti kiloa kohden.
6.) Ota varovasti liha pois montusta. Puhaltele tuhkat pois. Avaa pakettia varovasti ja laske halutessasi liemi talteen kastikkeeksi. Poista paperit varovasti (voi olla hiiltyneitä). Anna lihan vetäytyä foliolla peitettynä muutaman minuutin ajan.
7.) Nauti lihasta kauden lisäkkeiden kera ja varo ähkyn saapumista. Se voi tulla yllättäen nurkan takaa.


Valitettavasti minulla ei ole kuvaa valmiista paistista enää folion avaamisen jälkeen, koska unohdin tyystin kuvata siinä vaiheessa. Nälkä ajoi suorinta tietä ruokapöytään nauttimaan odottelun tuloksista.

Ohessa vielä muutama kuva odotteluvaiheesta (joka on muuten piiiiitkä). Kiertelin Äiti Sammakon puutarhassa ja kuvasin hiukan syksyistä kukkaloistoa ja muuta kasvillisuutta sekä odottelun tunnelmia.

Odottavan aika on pitkä.

Rosvopaistin teko ei suinkaan ole mitään rakettitiedettä. Se on lopulta hyvin helppoa. Perinteisesti lihana on käytetty lammasta, mutta meillä käytetään aina possua. Joskus paketissa on mukana myös juureksia, jolloin saa samalla kertaa koko aterian. Nyt päätimme maksimoida montun täytön lihalla (jotta riittää koko porukalle) ja laitoimme pelkästään ison lihapalan pakettiin. Loppu liha käytettiin seuraavana päivänä pulled porkin tavoin tortillojen täytteenä. Nam!

Viikonloppuna valmistui myös jotain neulerintamallakin. Palaan niihin seuraavalla kerralla.


4 kommenttia:

 1. Heti iski inspis, että täytyy mökille kyhätä jossakin vaiheessa rosvopaistin paistopaikka. Ohje ei vaikuttanut vaikealta. Kiitos, kun jaoit sen kuvien kera.

  Kauniit kuvat kukista ja kasvillisuudesta. Kyllä äiti Sammakko osaa puutarhan hoitaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti tehdä paikka rosvopaistin tekemiselle mökille. Sitä voi käyttää muutoinkin nuotiopaikkana. Tehdän joskus paistia yhdessä! :)

   Poista
 2. Kyllä minulle tuli heti muistot mieleen monista "rosvopaisti" illoista joita joskus vietimme
  yhdessä. En käsitä miten teillä on aina niin mukavat meinigit yhdessä. Kyllä tuntuu virtaa
  piisaavan kaikilla siellä. Sanohan äiti sammakollekin oikein lämpimät terveiset.
  Täytyy oiken muistella kaiholla niitä ihania hetkiä siellä. Annetaan vaan mielikuvituksen laukata.
  Kauniita ovat kukatkin siellä ympärillä. Terv. Mimmi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mimmi kauniista kommentista! Välitin terveisesi myös Äiti Sammakolle. Muista käydä aina välillä meitä katsomassa, jos ei paikan päällä niin ainakin mielikuvituksessa. :)

   Poista