keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Ja juna kulkee vaan...

Sukuumme syntyi pari kuukautta sitten uusi tulokas, pikkuinen poika. Äiti Sammakko tilaa sukkatehtaaltani aina uusille tulokkaille perinteisesti junasukat. En silloin heti ehtinyt neulomaan hänelle, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Nyt pienokaiselle lähti paketissa menemään junasukat ja -lapaset.


Lanka: Hjerte Garn / Baby Trunte (100% merinoa)
Puikot: Knit Pro Cubics 2,5 mm
Ohje sukkiin: Junasukat
Lapasten ohje omasta päästä.


Junasukkien tarina on aina yhtä koskettava: 

Tämän sukan sydämellisen ja mieleenpainuvan tarinan kertoi meille Eila Turenius neulekoulussa Kaarakan talossa. Alkuperäiset valkoiset sukat ovat Terttu Latvalalla varmassa tallessa.
Terttu Latvalan äiti Kerttu Latvala oli matkalla 2 kk ikäisen tyttövauvansa Tuulan kanssa sotaa pakoon alkuvuodesta 1940. Junamatka Vaasasta keskeytyi, kun rata oli poikki pommitusten takia. Junassa oli heitä vastapäätä istunut eläkkeellä oleva käsityönopettaja, jolle tuli sääli pientä vauvaa ilman tossuja. Niinpä hän oli purkanut valkoista, käsin neulottua villatakkiaan ja neulonut langasta sukat radan korjaustöiden aikana. 
Kerttu Latvala neuloi elämänsä aikana useita satoja sukkia tällä samalla mallilla, uudet sukat aina kun tuttavapiiriin syntyi uusi vauva. Myös Terttu Latvala on neulonut yli 200 paria ja Eila Tureniuskin yli 50 paria.
Paitsi että sukka on kaunis katsella, se pysyy erittäin hyvin pienen lapsen jalass
a.
(tarina kopioitu Taito Etelä-Pohjanmaan sivuilta http://www.taitoep.net/

Sukkien alkuperän vuoksi niitä on erityisen mukava neuloa suvun uusille tulokkaille. Unelman pehmeä merinovilla sopii niihin oikein mainiosti. Nämä ei varmasti ole viimeiset junasukat tässä sukkatehtaassa. 


2 kommenttia:

  1. Olin kuullut tuon tarinan, mutta unohtanut. Sukat ja lapaset on kyllä täydelliset tarinaan verrattuna. Olen sun blogissa ehkä eka kertaa. Ois niin kiva jos haluaisit tulla vasta vierailulle Aurinkokujallekkin + osallistu arvontaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa blogiini, toivottavasti viihdyt ja tulet toistekin! Tulen toki kylään myös sinun blogiisi, kiitos kutsusta! :)

      Poista